Blogopmaak

Stucwerk scheurt bij kozijn

Stucwerk scheurt bij de kozijnen?

Gescheurd pleister rondom ramen en deuren: oorzaak en de oplossing

Wanneer het stucwerk scheurt bij een kozijn is dat een vervelende constatering. Scheuren in pleisterwerk onderbreken niet alleen het aanzicht van een stak afgewerkte wand, maar wijst soms ook op structurele problemen. Gescheurd stucwerk leiden tot verdere beschadigingen. Zeker wanneer het stucwerk scheurt bij ene kozijn. Het risico op vochtindringing is dan groot. Naast kapot stucwerk gaat dan ook de levensduur van het kozijn versneld achteruit.


  • Om verdere schade en onnodige reparatiekosten te voorkomen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de oorzaak van de scheurvorming te laten onderzoeken.


Stucwerk laten repareren? Vraag ons om advies en vraag onze offerte aan! 


Vraag naar meer informatie

Waarom stucwerk scheurt bij het kozijn

Hoe komt het eigenlijk dat pleisterwerk scheurt bij kozijnen van deuren en ramen? Scheuren in stuc kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten hieronder een aantal veelvoorkomende redenen van stucwerk dat juist op plaatsen rondom kozijnen scheurt op een rijtje.

Stucwerk dat scheurt door beweging

De meeste huizen zetten zich na verloop van tijd. Dit zorgt voor minimale beweging in de onderlaag waardoor het stucwerk kan scheuren. Deze bewegingen komen vaker voor bij bij openingen zoals deuren en ramen. Met als gevolg dat het stucwerk scheurt. 



Vraag naar meer informatie
  • Waterschade muur

    stucwerk scheurt bij het kozijn

    Waterschade muur 

    Waterschade muur
  • Stucwerk repareren na lekkage

    Voorstrijk op nieuw stucwerk

     stucwerk scheurt bij het kozijnen

    Stukadoor inhuren op locatie

Stucwerk scheurt bij kozijn door krimpen en uitzetten

Een tweede andere oorzaak van stucwerk dat scheurt bij een kozijn kan het uitzetten en weer krimpen zijn van materiaal. Dit gebeurt door invloed van temperatuurverschillen. Niet elk materiaal is hier even gevoelig voor. De materialen van kozijnen (zoals hout, metaal of kunststof) en het stucwerk hebben zogenaamde verschillende uitzettingscoëfficiënten.


Wanneer deze materialen naast elkaar worden gebruikt, kunnen de verschillen in uitzetting leiden tot spanning en uiteindelijk tot scheuren in het stucwerk.


Vraag naar meer informatie

Een derde reden dat pleister scheurt is onvoldoende hechting. Als het stucwerk niet goed hecht aan de onderliggende oppervlakken of als er onvoldoende flexibele verbindingen zijn tussen het stucwerk en de kozijnen, kan er scheurvorming optreden. Dit kan komen door een slechte voorbereiding van de ondergrond, of het niet gebruiken van geschikte materialen zoals gaas of tape in de hoeken tijdens het aanbrengen van het stucwerk.


Een vierde oorzaak kan het ontbreken van expansievoegen. Vaak worden er dilatatievoegen of expansievoegen toegepast op plekken waar verschillende bouwmaterialen samenkomen. Zoals bij een wand en een kozijn. Als deze voegen niet aanwezig zijn of niet correct zijn geïnstalleerd, kan het gebrek aan flexibiliteit leiden tot scheuren.  Stukadoorsbedrijf Hoog kan u hierbij helpen!


Natuurlijk speelt ook de kwaliteit van het stucwerk een grote rol of deze scheurt bij een kozijn of niet. Onjuiste mengverhoudingen, te snelle droging, of het gebruik van materialen van lage kwaliteit kunnen bijdragen aan het ontstaan van scheuren.


Veel van de oorzaken die scheuren in stucwerk veroorzaken, kunnen voorkomen worden door stucwerk uit te laten voeren door een erkende vakman. Om scheurvorming te minimaliseren, is het belangrijk dat de stucwerkzaamheden vakkundig worden uitgevoerd.


Dit betekent met voldoende aandacht voor de keuze van materialen, de voorbereiding van de ondergrond en de technieken voor het aanbrengen van het stucwerk. In gebieden waar beweging te verwachten is, zoals rond kozijnen, kunnen flexibele materialen of speciale technieken zoals het gebruik van wapeningsgaas, helpen om stucwerk rondom kozijnen in goede staat te houden.


Contact opnemen

Om scheuren in stucwerk bij kozijnen te repareren kijken we allereerst goed naar de oorzaak van de scheurvorming. Vervolgens passen de juiste reparatietechnieken toe, afgestemd op de oorzaak en de ernst van de schade. Scheurvorming kan gerepareerd worden met een flexibele vulmiddelen die toekomstige bewegingen opvangt. Soms is het nodig om wapeningsgaas toe te passen voor extra versteviging. Ook kan het nodig zijn om over een groter oppervlak een nieuwe stuclaag aan te brengen voor het beste resultaat.


  • Na de reparatie wordt het stucwerk indien nodig voorzien van een beschermende laag latex of sierstuc.


Stukadoorsbedrijf Hoog staat al jaren bekend als een betrouwbare aanbieder van uitstekend stucwerk. Ons team bestaat uit vakmensen die goed opgeleid zijn en die hun werk met veel liefde voor het vak doen. Ze zorgen ervoor dat ze elke klus heel precies uitvoeren.


Wij bieden alle bekende stucmethodes aan en ook moderne manieren om muren af te werken, zoals sierpleisters, glad pleisterwerk, ornamenten en beton ciré. We zorgen voor een nauwkeurige afwerking van elke klus. Tenslotte draait het niet alleen om stucwerk, maar vooral om tevreden klanten.


Offerte aanvragen

Deel deze blog:

professionele Stukadoor
door Rini Petersen 29 mrt., 2024
6 redenen om te kiezen voor een professionele stukadoor. Een goede stukadeur is ook een vakman die u graag over de vloer heeft en met plezier aanbeveelt aan anderen. Maar hoe kies je de beste, meest professionele stukadoor wanneer je gaat bouwen of verbouwen? Er zijn een aantal punten om op te letten.
Voorkom stof en rommel in uw huis tijdens het stucwerkproces
door Ellen Schrijver 23 feb., 2024
Hoe u kunt voorkomen dat stof en rommel uw huis binnenkomen tijdens het stucwerkproces. Meta: Hoe u kunt voorkomen dat stof en rommel uw huis binnenkomen tijdens het stucwerkproces. Zonder beschermende maatregelen kunnen stof en puin gemakkelijk in uw huis terechtkomen. Met een paar eenvoudige tips van professionele stukadoors, kun je de hoeveelheid stof minimaliseren.
Waterschade muur herstellen
door Rini Petersen 23 jan., 2024
Waterschade aan een muur herstellen door de stukadoor. Heeft een kapotte leiding of een andere lekkage het stucwerk van de muur beschadigd? Laat dit vakkundig repareren door het stukadoorsbedrijf. Wij helpen om muren na waterschade te herstellen. Neem voor alle informatie die u nodig heeft contact met ons op.
Stucwerk drogen zonder verwarming
door Rini Petersen 03 jan., 2024
Stucwerk drogen zonder verwarming, een goed idee of niet? Kun je stucwerk nu het beste met een bouwdroger laten opdrogen of niet? Wat droog je stucwerk in de winter, mag je een ruimte met nieuw stucwerk verwarmen en ventileren? En wanneer weet je of stucwerk droog is? Stukadoorsbedrijf Hoog geeft antwoord.
Stukadoor inhuren
door Rini Petersen 30 nov., 2023
Stukadoor inhuren: bel met Stukadoorsbedrijf Hoog voor advies, een vrijblijvende offerte of het inboeken van een afspraak voor het laten uitvoeren van stucwerk. Wilt u online informatie over het inhuren van een stukadoorsbedrijf. Huur ons in voor de beste stukadoor uit uw regio.
De voordelen van het gebruik van eco-vriendelijke stucmaterialen
door Rini Petersen 01 nov., 2023
Eco vriendelijke stucmaterialen, wat zijn dat en wat zijn de plussen? De voordelen van het gebruik van eco-vriendelijke stucmaterialen liggen op het eerste gezicht voor de hand: ze zijn veiliger, gezonder en milieuvriendelijker voor mens en het milieu. Hoe herken je eco-bewuste pleisters voor binnen en buiten en wat maakt ze anders?
Hoelang duurt het drogen van stucwerk
door Rini Petersen 29 sep., 2023
Hoelang duurt het drogen van stucwerk? Stuc en pleister heeft tijd nodig om te drogen. Te snel drogen gaat ten koste van de kwaliteit van je mooie stucwerk. Je loopt namelijk een groot risico op barsten of scheuren in de pleisterlaag. Wat de droogtijd is van stucwerk is afhankelijk van een aantal factoren.
Stucwerk repareren na lekkage
door Rini Petersen 04 sep., 2023
Stucwerk repareren na lekkage? Stucwerk repareren na lekkage of waterschade door optrekkend vocht, een gesprongen leiding of binnenkomend water vanuit het dak? . Afhankelijk van de grootte van de schade kan stucwerk na een lekkage op verschillende manieren onzichtbaar herstelt worden!
Voorstrijk op nieuw stucwerk
door Rini Petersen 30 jun., 2023
Voorstrijk op nieuw stucwerk: bij het starten van een nieuw stucwerkproject is het cruciaal om de juiste voorstrijk te kiezen. Correct aangebracht, verbetert voorstrijk de hechting, voorkomt het vochtproblemen en zorgt het voor een gelijkmatige droging van het stucwerk. Nieuwsgierig naar welke voorstrijk geschikt is en waarom het zo belangrijk is?
Sausklaar Stucwerk
door Rini Petersen 31 mei, 2023
Sausklaar stucwerk voor uw woning na een verbouwing, verhuizing op oplevering nieuwbouw? Gladde, egale wanden zijn de basis voor mooie wanden. Zeker wanneer u deze wilt sauzen en ongewenste oneffenheden niet achter sierstuc, tegels of behang verdwijnen. Goed stucwerk dat zorgt voor mooie sausklare wanden? Vraag het de stukadoors van Hoog!
Laat meer zien
Share by: